Информације

Зец - Карактеристике


портрет

име: Зец
Остала имена: Европски зец
Латинско име: Лепус еуропаеус
класа: Сисари
величина: око 40 - 70цм
тежина: 2 - 6кг
старост: до 12 година
изглед: свијетло до тамно смеђе крзно, свјетлији перитонеум
сексуални диморфизам: Не
ishrana тип: Биљоједа (биљоједа)
храна: Трава, лишће, биље, корење
ширење: Европа, Азија, Аустралија, Северна Америка
оригиналног порекла: Европа
Сан-будност ритам: сумрак и ноћни
станиште: отворени или полуотворени пејзажи
природни непријатељи: Лисица, пас, мачка, грабљивице, гавран, врана
сексуална зрелост: пред крај прве године живота
сезона парења: Фебруар - октобар
гестација: 40 - 42 дана
легло величина: 1 - 5 младунаца
социјално понашање: Лонери
Од изумирања: Не
Даљњи профили животиња могу се наћи у Енциклопедији.

Занимљиве чињенице о зецу

  • Зец или Лепус еуропаеус описује сисаре врсте Лепоридае или зеца, који је данас распрострањен на многим континентима.
  • Изворно настањен у Шпанији, Италији и Грчкој, зец је натурализован као популарна ловачка животиња широм Европе.
  • Пошто су неки примерци такође изложени у Америци, Аустралији и на Новом Зеланду, зец је сада дом и у великим залихама.
  • Европски зец насељава првенствено отворене пејзаже у Европи, обрубљени густим грмљем и живицама, попут ливада, поља или поља. У Америци и Аустралији такође се налази у сувим степима и на динама.
  • Он воли топле и суве тачке са широким погледом.
  • Зец Сассен улети у земљу, мале удубљења, у које се повлачи у опасности и остаје тамо непомичан.
  • Зец је врло тачна животиња и углавном је активан у сумрак и током ноћи.
  • Пољски зечеви могу тежити више од шест килограма, а љети имају тамно смеђу боју, а зими сивкасту длаку.
  • Њихова најупечатљивија особина су оне које се зову Лоффлер, уши дугачке до петнаест центиметара.
  • У току, пољски зечеви могу достићи брзину до осамдесет километара на сат и погодити удицу како би избегли свог прогонитеља.
  • Током сезоне размножавања, која се у Европи догађа између фебруара и октобра, августа, током дана могу се опазити и зечеви.
  • Зец по положају својих очију има панорамски поглед од готово 360 степени, мада је кратковидан.
  • Пољски зечеви се хране углавном пупољцима, травама и травама.
  • Једном када се каша пробави, зец га поједе други пут након излучивања да би испунио потребе за витамином Б1.
  • Три до четири пута по сезони женка рађа до пет малолетника по леглу, које су већ у потпуности развијене и гнезде.
  • Очекивано трајање живота зечева у дивљини износи до дванаест година, при чему су многи примерци већ постали жртва грабежљивцима у првој години живота.
  • Нарочито лисице, грабљивице, гаврани, мачке и дивљи пси лове лов на смеђе зечеве. Због модерних пољопривредних метода његова станишта су данас на многим местима угрожена, јер интензивно рашчишћавање доводи до тога да више не могу да нађу скриваче.

Видео: MOJE SELO : Jeftino i lako uzgoj kunića u kavezu, oboru i dvorištu! (Септембар 2020).