Други

Тхе нутхатцх - Тражен постер


портрет

име: Нутхатцх
Латинско име: Ситта еуропаеа
класа: Птице
величина: 12 - 15цм
тежина: 20 - 25г
старост: 2 - 4 године
изглед: сиво леђно перје, жуто-црвенкасти трбух
сексуални диморфизам: Не
ishrana тип: углавном инсективоре (инсективор)
храна: Инсекти, гусенице, паучине, семенке, ораси
ширење: Европа, Северна Африка, Азија
оригиналног порекла: ункновн
Сан-будност ритам: дневни боравак
станиште: Мешовите шуме и паркови
природни непријатељи: Спарровхавк, Хавк, Тавни Овл, Веасел
сексуална зрелост: у другој години живота
сезона парења: Март - мај
сезона парења: 14 - 18 дана
квачило величина: 4 - 7 јаја
социјално понашање: Лонери
Од изумирања: Не
Даљњи профили животиња могу се наћи у Енциклопедији.

Занимљиве чињенице о ораху

  • Орах или Ситта еуропа описују сопствене врсте код пассеринских птица.
  • Родно је из целе Европе и Северне Азије и Северне Африке, с изузетком Ирске, Шкотске и неких скандинавских земаља, где углавном насељава листопадне и мешане шуме са храстовима и буковим дрвећем. Преферира станишта где нађе много стабала са грубом коре и великом количином старог дрвета.
  • Орах се такође налази у јавним парковима, великим и природним баштама, авенијама и пределима са живицама и барама.
  • Мушкатни орах дугује име својој способности да вешто лепи своје гнездилне шупљине глиненим куглицама како би створио мањи простор.
  • Орах је величине око сиса и достиже максималну дужину од петнаест центиметара.
  • Упечатљив је његов компактни стас са дугачким и шиљастим кљуном и великом главом.
  • Такође његова сива на леђима и на трбуху црвенкасто беж боје перја с црним пругама преко очију и белим мрљама образа јасно је препознатљиво својство.
  • Орах се храни инсектима и паучинама, гусеницама, семенкама и орасима. Упереним кљуном лако може отворити орахе, ударајући их попут дјетлића брзим и снажним покретима главе.
  • Популација орахица остаје стабилна у свим земљама у којима је дистрибуирана. Само у Немачкој, процењује се да живи између пола и један и по милиона расплодних парова, а ти бројеви могу увелико варирати у зависности од понуде хране зими.
  • Орах се гнезди у пећинама за размножавање, које се налазе високо у крошњама дрвећа. Ако је потребно, такође поставља улаз у глинене сфере све док није толико мали да ниједан предатор не може да приступи.
  • Дуж стабала дрвећа орах се вешто креће напред и може се попети наопако.
  • Орах креће на јесен у потрази за одговарајућом пећином за размножавање и започиње много пре него што су све друге врсте песица са зградом гнезда.
  • Средином априла женка одлаже до седам или девет јајашаца из којих се пилићи излегу након отприлике две недеље. Родитељи их снабдевају храном око 24 дана.
  • Очекивано трајање живота ораха је око три године.