У детаље

Орао сова - профил


портрет

име: Орао сова
Латинско име: Бубо бубо
класа: Птице
величина: 50 - 70цм
тежина: 1.5 - 4.0кг
старост: 15 - 20 година
изглед: светло смеђа, бела, црна
сексуални диморфизам: Да
ishrana тип: Царниворе
храна: Зец, миш, јеж, пацов
ширење: Азија, Европа, Северна Африка
оригиналног порекла: ункновн
Сан-будност ритам: активан ноћу и у мраку
станиште: по могућности виши слојеви
природни непријатељи: /
сексуална зрелост: од друге године живота
сезона парења: Фебруар - април
сезона парења: 35 - 38 дана
квачило величина: 2 - 6 јаја
социјално понашање: Породично удружење
Од изумирања: Да
Даљњи профили животиња могу се наћи у Енциклопедији.

Занимљиво о орловом сови

  • Орао сова је грабљива птица и описује свој род у породици сова, као свог највећег представника који он примјењује. У Европи је његова импозантна величина заслужила епитет "Краљ ноћи".
  • Ухуси су поријеклом из неких земаља у Европи, Азији и Сјеверној Африци, а број узгојних парова се разликује од земље до земље.
  • Ухуси досежу распон крила до 170 центиметара и висину до 70 центиметара, при чему су женке значајно веће и теже од мужјака. Женски урсуси су, дакле, готово велики колико и неке врсте орлова.
  • Унутар три рода Ухуса прави се разлика између више подврста. Заједничке свим Ухусима су упадљиве, налик на чупаве перје које изгледају на уху и сјајне пламене жуте очи.
  • Пљесак европског Ухуса појављује се у различитим црвенкастим нијансама смеђе и пругасте је тамносмеђе боје, при чему су леђа јасно тамнија од трбуха.
  • Ухуси су углавном ноћни, само у сезони размножавања лове и током дана како би дечацима обезбедили довољно хране.
  • Како ноћ пада, сова орао сједи непримијећено и савршено камуфлирана својим пљуском на гранама, чекајући да изненади своју жртву и ухвати га својим великим очњацима.
  • Ухуси су строго моногамне птице које улазе у дугорочну, често доживотну везу с партнером након што их пронађу.
  • Гнезде се у каменоломима и каменим нишама, у неким областима у забаченим местима на тлу, али воле да преузму и напуштене птице грабљивице. Они проширују мужјаке и женке у сарадњи са лишћем и перјем свог плена.
  • Орао дугује углавном малим сисарима као што су зечеви, пацови, веверице или јежеви, али повремено могу лако ухватити фаун. Чак и мање птице попут сова, врана или сивих чапљи, ријетко их чак и грожђе послужују као извор хране.
  • Као врло везана птица, орао сова живи и лови првенствено у шумовитим предјелима у близини великих водних тијела и у радијусу од највише 150 квадратних километара.
  • У прошлости је сова орао сматрана симболом плијена и ловом на штеточине. Интензивно прогонство човека учинило је да је сова орао у Централној Европи врло угрожена врста која би била готово угашена. Већ неколико деценија, стока се полако опоравља, јер су узгајани парови успешно пуштени у дивљину.
  • Будући да је високо одговорна птица на спољашње утицаје, многи њени места за гнежђење у Европи сада биолози надгледају како би осигурали опстанак своје врсте.
  • Орао сова има просечан животни век од око двадесет година, али може постати значајно старији у заточеништву. Он нема природних предатора, па је човек и даље највећа претња својој врсти. Многи орао сове умиру када дођу у контакт са саобраћајем или далеководима.

Видео: Chainsaw Carving Competition - Best British chainsaw carving (Септембар 2020).