Информације

Ракун - Тражен постер


портрет

име: Ракун
Остала именаФотографије: северноамерички ракун
Латинско име: Процион лотор
класа: Сисари
величина: око 60цм
тежина: 4 - 8кг
старост: 8 - 10 година
изглед: капут црно-бело-браон
сексуални диморфизам: Да
ishrana тип: Омниворе (омнивор)
храна: Инсекти, водоземци, црви, ораси, птица јаја
ширење: Северна Америка, Централна Европа, Јапан
оригиналног порекла: Северна Америка
Сан-будност ритам: ноћни
станиште: Шума
природни непријатељи: /
сексуална зрелост: са другом годином живота
сезона парења: Фебруар - март
гестација: 65 дана
легло величина: 2 - 5 младунаца
социјално понашање: Лонери
Од изумирања: Не
Даљњи профили животиња могу се наћи у Енциклопедији.

Занимљиво је за ракуна

  • Ракуни описују своје врсте унутар малих медведа и поријеклом су из Америке.
  • Они су уско повезани са пандама и длакама.
  • Унутар овог рода постоје укупно три врсте ракуна. Северноамерички ракун данас живи не само у региону између Панаме и Канаде, већ и у Европи. У Јужној Америци рак-ракун је родом, само у Мексику је ракун Цозумел који се може наћи. Поред тога, издваја се неколико подврста чија имена потичу од острва на којима живе.
  • Поједине врсте се по изгледу мало разликују. Сви ракуни имају средње смеђе крзно, пругасти реп и упечатљиву маску за очи с црним цртежом. Они досежу са дном репа највише деведесет центиметара и теже између осам и једанаест килограма. Мужјаци су обично нешто већи од женки.
  • Тридесетих година прошлог века, два пара северноамеричких ракуна пуштена су на слободу у Немачкој, која се убрзано повећавала. Током деценија, они су се проширили на читаву Европу. Данас само у Немачкој живи око пола милиона ракуна у шуми.
  • Ракуни су ноћне и грабежљиве свеједи које се хране углавном ситним краљежњацима, али и бескраљежњацима, гуштерима, глодарима, птичјим јајима и биљкама. Њихово име је због њихове особитости да улове велики део својих грабљивих животиња као што су ситне рибе, жабе или ракови шапа из река и потока, што ствара утисак као да их пере.
  • Воле да остану у близини људских насеља и иду у канте за смеће и на зелене површине у потрази за храном.
  • Ракуни радије живе у шуми и воле се држати дрвећа као одлични пењачи.
  • Као врло друштвена бића, женке ракуна воле да се удружују у групе, мужјаци живе на сопственим територијама, али се деле са другим мушким завјерама, без изазивања спорова.
  • Током дана, мали медведи се повлаче и спавају у скровиштима која се налазе углавном у шупљинама дрвећа.
  • Ракуни се све више муче у централној Европи док нападају вртове и пустоше кревете и терасе. Многи ракуни такође проналазе своје куће кроз отворена врата или мачја прекривача, где радије користе поткровље за спавање и бацање скровишта и контаминирају их својим изметима.
  • У дивљини ракуни имају просечан животни век од десет година, али у заточеништву могу бити двоструко старији.
  • Највећа опасност није од њиховог јединог грабежљивца, сове орлова, већ из саобраћаја, јер ноћу многи ракуни прелазе аутомобилом.